Opera gyerekeknek: Mozart - Varázsfuvola
Opera gyerekeknek: Mozart - Varázsfuvola PDF Nyomtatás E-mail
Bárd Noémi Polli - 2013. 11. 11. 12:45:45
   

 

A Holdvilág Kamaraszínház izgalmas bemutatóra készül: operát adnak elő gyerekeknek. A kicsik maguk lehetnek Papagenók és Papagenák. Koltai Judit művészeti vezetőt kérdeztük.

November végén tartják Mozart Varázsfuvolájának bemutatóját a Holdvilág Kamaraszínházban. Az előadás más lesz, mint elsőre hihetnénk: meseopera készül direkt gyerekeknek, egy felvonásban, fiatal operaénekesek közreműködésével, Petyi János rendezésében. A Holdvilág Kamaraszínház fő profilját ma a gyerekelőadások jelentik. A friss produkció kapcsán Koltai Juditot kérdezte a Mix Online, aki a Holdvilág Kamaraszínház színésznője, rendezője és művészeti vezetője egy személyben.
- Hogyan képzeljük el ezt a Varázsfuvolát?

- Izgalmas feladat vár a fiatal énekesekre. Nemcsak a műfaj megszerettetése a cél, hanem az is, hogy a mesében lehetőséget kaphassanak a gyerekek az aktív részvételre. Reményeink szerint a szereplőkkel közösen keltik majd életre a történetet. Az előadás egy felvonásos lesz, és már öt éves kortól ajánljuk, hiszen a Varázsfuvola ugyanúgy egy mese, mint bármely másik, csak ebben többet énekelnek… A felnőttek talán csodálkoznak, hogy operát játszunk kicsiknek, de a gyerekek nem elvárásokkal ülnek be a színházba. Nem alakult ki még bennük „az opera nehéz műfaj”- reflex… Reméljük nem is fog. Talán ehhez segíthet ez az előadás is.
-A kis társulatok manapság igencsak szűkös anyagi keretből gazdálkodnak. Igaz ez a Holdvilág Kamaraszínházra is?
-Sajnos igen. 3 éve nem emeltünk árat, a 2012-ben kapott összes támogatás viszont a harmada volt a 2011-ben kapott támogatásnak. Az előadások színvonalán – a  visszajelzések alapján nyugodtan mondhatom – ez szerencsére  nem érződik. A közönség a nehezedő körülményekből természetesen nem vehet – s reméljük nem is vesz – észre semmit. Esetleg annyit, hogy kevesebb a bemutatónk… A fő problémát egyébként abban látom, hogy túl sok energiát pazarolunk el a pénzért folyó küzdelemben, s így az alkotásra kevesebb jut. S mert nincsenek menedzsereink, - miből is lennének - a színészek, az alkotók maguk igyekeznek lobbizni.  Ebben viszont nem vagyunk igazán jók…
-Ennek ellenére a Holdvilág Kamaraszínháza a következő évadban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.
- Igen, 1995-ben indultunk, most kezdjük a 19. évadunkat. Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen tavaly ősszel költöztünk át a XVI. kerületből a XIII. kerületbe, s ezzel a gyerekközönségünk egy részét elvesztettük. Viszont alig töltöttünk itt 1 évadot, és máris több a bérletesünk, mint tavaly egész évadban volt! Úgy tűnik előadásainknak előbb-utóbb híre megy… Naná, hogy bízom a jövőben!