Miklós Mari filmvágó
Miklós Mari filmvágó PDF Nyomtatás E-mail

 

Döbbenettel olvastam a híreket, hogy a Független Színházak kuratóriuma milyen lehetelen módon osztotta el az alternatív színházakra szánt támogatást.

 

Tudom, és érzem a saját bőrömön, hogy mindenre kevesebb pénz jut, különös tekintettel a kultúrára. (Sajnos ebben magam is a „hátrányos helyzetűek” közé kerültem, filmes mivoltom miatt).

 

Világosnak tűnt számomra azonban, hogyha kevesebb pénz jut az alternatív színházakra,

akkor még nehezebb dolguk lesz összehozni a sok bemutatóra a plusz pénzeket, hiszen az állami támogatás sohasem volt elég, de képesek felülkerekedni a helyzeten, mint ahogy  oly’ sokszor megtették már.

Arra viszont végképp nem gondoltam, hogy lehetetlenné teszik sokak létét és további működését, valamint egyértelműen a szimpátia szerinti pénzelosztást fogják preferálni a „szorosabb nadrágszíj” elve helyett.

 

Bár az alternatív színházaktól megvont támogatással semmiképp sem tudok egyetérteni, most inkább saját élményeimre korlátozom ezt a levelet. Mivel a Holdvilág Kamaraszínház előadásait jobban ismerem, inkább erről írnék abban a reményben, hogy felkeltsem érdeklődésüket és legalább néhány darab erejéig figyelmükbe ajánljam előadásaikat, mielőtt végképp „kivégeznék” Őket.

 

Azt tudom, mert láttam, hogy micsoda munka folyik ott és míly csekély pénzért dolgozik ott a társulat őrületes lelkesedéssel.

Hihetetlen, hogy milyen előadásokat, milyen színvonalon hoztak létre!

Készítettek darabokat a pici gyerekeknek, szórakoztatták, nevelték Őket óriási sikerrel, miközben remek felnőtt előadásokat hoztak létre a könnyed vígjátékoktól a súlyos drámákig.

 

Én nem is tudom, mennyi darabot mutattak be évente, de azt tudom, hogy havi 20 körüli az előadások száma. De azt tudom, hogy igazi, régi értelemben vett színházépítés, műhelymunka folyt, - s remélhetőleg továbbra is folyik -  a tanítástól az előadásokig.

 

Legutoljára Csehov: Sirályát láttam, ami elképesztő hatással volt rám.

 

Kérem tekintsenek egy pillantást erre a választékra!

http://www.holdvilag.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=1&Itemid=6

 

http://port.hu/pls/th/theatre.theatre_archiv?i_org_id=107&i_topic_id=&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44

 

Nem jó, ha egy, vagy néhányak ízlése dominál és határozza meg a színházak milyenségének irányát és aki beáll a sorba, az nyer!

A  színházművészet az a terület, ahol rengeteg tehetséges, érzékeny ember él, dolgozik!

Ne hagyjuk elveszni Őket! Ne hagyjuk elveszni értékeinket!

Hihetetlen milyen kevéssel is beérték eddig is!

Használjuk Őket, a szó legnemesebb értelmében és figyeljük, ápoljuk munkásságukat, és nem utolsó sorban segítsük őket álmaik és álmaink megvalósításához!

 

Üdvözlettel, Miklós Mari, filmvágó