Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnőke
Konrád Antal színművész, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnőke PDF Nyomtatás E-mail

SZÍNHÁZI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE


Sajnálattal értesültünk róla, hogy mások mellett, a Holdvilág kamaraszínház Kulturális
Egyesület sem kapott egyetlen fillér támogatást az — Előadó-művészeti törvény értelmében -
VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak sorában.


A döntés úgyszólván ellehetetleníti a Holdvilág kamaraszínház további működését, ami több szempontból is elszomorító.
Ez a társulat 15 éve szorgos, lelkiismeretes munkával tölti be misszióját. Igényes, színvonalas előadásokkal szórakoztatják a zömmel gyerekek alkotta közönséget, nem csak állandó működési helyükön, a XVI. kerületben, Rákosszentmihályon, hanem a Budapesti Kamaraszínházban és tájelőadásokon is.


A jelenleg mintegy 3000 tagot számláló Színházi Dolgozók Szakszervezetének legnagyobb alapszervezete a szabadfoglalkozású színészeké. Ők azok, akiknek sok esetben kiszámíthatatlan a mindennapi megélhetésük. Közülük hannincnégyen a Holdvilág Kamaraszínháznak köszönhetik kenyerüket. Az együttes úgyszólván minden színésze szakszervezetünk tagja. Manapság, amikor az önkormányzatok által fenntartott színházi társulati tagság sem garantált, hallatlanul nagy dolog, ha egy független színházi társulás hónapról hónapra, sőt sokaknak évről évre munkát biztosít.
Naponta szembesülünk a munkanélküli színészek segély kérelmeivel és csak az hoz számunkra megnyugvást, ha „hal helyett hálót”, vagyis munkát biztosítanak előadóművész tagjainknak.


A Holdvilág Kamaraszínház az eltelt 15 évben letett valamit az asztalra. Évi több mint száz, óvodásoknak, iskolásoknak szóló előadásával, melyek közül több már felnőtt közönségnek is szól, bizonyította létjogosultságát, népszerűségét, ismertségét. Csak az elmúlt esztendőben 150 előadás, több mint 15000 néző és 42 ember havi megélhetése bizonyítja: nélkülözhetetlen a Holdvilág Kamaraszínbáz Kulturális Egyesület további működéséhez a támogatás.
Kérem a tisztelt Kuratóriumot, mérlegeljék a fent leirtakat.


Üdvözlettel:
Konrád Antal
elnök