Színházunkról
Színházunkról PDF Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Színházunkról
A színház elindul
Eredményeink
Minden oldal

A színház története


1986-ban néhány fiatal művész elhatározta, hogy kiválik a hagyományos színházi struktúrából, és létrehozta a Hold Színháza Alapítványt.

Mivel nem rendelkeztünk állandó, színjátszásra alkalmas hellyel, különböző városokban és falvakban léptünk fel, sõt gyakran hívtak bennünket külföldi vendégjátékokra. Budapesten pedig a fiatalok egyik legkedveltebb találkozóhelyén, az Egyetemi Színpadon tartottuk előadásainkat. Mindeközben egy saját, független színházról álmodoztunk.

A '90-es évek elején a Budapest Film  megpályáztatta mozijait, s alapítványunk elnyerte a rákosszentmihályi Világ mozi bérleti jogát. Az álom végre valósággá vált! 1995-ben megalapítottuk a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesületet, melyet 1998-ban a Fõvárosi Bíróság közhasznú szervezetnek nyílvánított.  Otthonra leltünk hát a XVI. kerületben! A színvonalas mûvészi munka eredménye viszonylag hamar megmutatkozott a nézõszám gyors emelkedésében. Egyre több család, óvoda és iskola látogatott el hozzánk, egyre bővült a repertoár!

 


 

Az alapítók álma tehát valósággá vált. Sok tehetséges fiatal művész csatlakozott hozzánk, s együtt álmodtuk tovább a színház jövõjét.

Küldetésünknek tartottuk, hogy a XVI. kerület és környéke (beleértve a környezõ településeket is) sokrétű kulturális központjává váljunk. Ez a régió nagy hiányt szenvedett, s szenved ma is az ilyen jellegû intézményekben, s jóllehet  volt és van is néhány kulturális intézmény környezetünkben, de gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen, társulattal rendelkezõ színház a térségben.

Ugyanakkor színházi tevékenységünk mellett a kultúra más tényezõivel is találkozhatott nálunk a közönség. Célunk egy olyan hely létrehozása volt, ahol a színjátszás és annak oktatása mellett más kulturális lehetõségekkel is találkozhatott az idelátogató. Ilyen volt például a filmvetítés, ( hiszen nem feledtük, hogy a volt VILÁG MOZI helyén működünk, s vissza szerettük volna hozni a mozit is a kerületbe), képzõmûvészeti kiállítások, zenei események, irodalmi estek szervezése. Szerettünk volna a környék lakosságával jó és szoros kapcsolatba kerülni,  s szerettünk volna mozgalmas kulturális életet Rákosszentmihály központjában. Bérletrendszert alakítottunk ki, melynek köszönhetően sokezer gyermekkel, felnőttel szerettettük meg a színházat, a "színházbajárást". Létrehoztuk a Holdvilág Kamarszínház Baráti Körét, melyhez csekély postaköltség befizetésével csatlakozhattak azok a kedves barátaink, akik támogatták kulturális egyesületünk törekvéseit, akiknek tetszettek programjaink. Minden évben megrendeztük a Holdvilág Napokat, ahol különböző művészeti ágakkal találkozhatott a közönség. Vendégkönyvünkben pedig gyarapodott a dícséret, a köszönet...  És a kis kopott moziból kulturális központ, nézőinkből  - szinte egyik napról a másikra - törzsközönség vált! "Apró színház, óriási élmény!" - jegyezte le egy anyuka kislánya szavait pár éve...

A Holdvilág Kamaraszínház különleges színház volt. Egyetlen SZÍNHÁZ volt az országban, ami - igény szerint - MOZI-ként is mûködött. Azon kevés színházak egyike volt, ahol állandó kiállításban gyönyörködhetett a nagyérdemû! Egyetlen színház volt az országban, ahol INTERNET-PONT is várta a nézõket! Azon kevés színházak egyike volt, ahol a nézõszám és a jegybevétel meredeken emelkedett! Azon kevés színházak egyik volt, ahol szívesen maradtak együtt a nézők az alkotókkal, egy kis előadás utáni "csevelyre".
Azon kevés színházak egyike volt, melynek a teljes évi költségvetése alig volt több, mint  egy "nagyszínház" egyetlen díszletének az ára - ebbõl mégis évadonként 130-150 elõadást tartott, s bérelt épületének fenntartásáról is maga gondoskodott! S bár egyre jobban csökkent a központi támogatás, nézőinknek - a jegy- és bérletbevételnek köszönhetően - a nehezedő körülmények ellenére talpon tudtunk maradni!
Míg az 1997-ben nézõszámunk alig haladta meg a 2 000 fõt, addig a 2012-re  az  évenkénti átlagnézőszám jóval meghaladta a 10 000 -ret.

S hogy miért a sok múlt idő?

2009-ben a XVI. kerületi Önkormányzat megvette az épületet a Budapest Filmtől, s 2012. július 31.-ig kötött velünk szerződést, melyet  - nagy szomorúságunkra - nem hosszabbított meg.

Hogy ne vesszen kárba 17 év munkája,  hogy ne hagyjuk cserben nézőinket, új helyszín után kellett néznünk. Nagy örömünkre az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ "tárt karokkal" fogadott minket! Igaz, hogy a nagyobb nézőtér miatt csökkenteni kellett az előadásszámot, igaz, hogy a "társbérletben" meg kellett tanulnunk alkalmazkodni a többi programhoz, a ház rendjéhez, de cserébe korszerű színpad-, világítás- és hangtechnikát, odafigyelést és szeretetet kaptunk és kapunk! Nekünk már "csak" játszani kell!

Előadásaink 80%-a szól a fiatalabb korosztálynak. Néhány éve egy zuglói felmérés szerint a XIV. kerületi gyerekek legszívesebben a Holdvilág Kamaraszínházat látogatták a budapesti színházak közül! Pedig rangos volt a "mezõny". Másodikként a Vígszínházat jelölték meg …


Rekordok


Csukás István-Keleti András: ÁGACSKA című mesejátékát az 1997-es bemutató óta 2016. július 19-ig 190- szer (!) adtuk elõ!

Nógrádi Gábor-Fekete Mari: SEGÍTSÉG, EMBER! című zenés játékának, melyet 1998-ban mutattunk be, 2016. április 20-ig 160- szor (!) adtuk elõ!

Gyergyai Albert-Malgot István-Selmeczi György: ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI című műve pedig, melynek 2000-ben volt a bemutatója, 2016. február 5-ig 138- szor (!) adtuk elõ!

A 2006. december 15-én bemutatott HÓKIRÁLYNÕ-t  2011. január  16-án játszottuk utoljára. A mesejáték 39 előadást élt meg...

2007. tavaszán mutattuk be a HOLLE ANYÓ-t, s 2016. március 16-áig elértük a  65. előadást..

A 2008. novemberében bemutatott, MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR-ból 2016. március 2-án tartottuk az 57. előadást, melynek külön érdekessége, hogy Buda Ferenc Kossuth - díjas költő a mi kérésünkre alkalmazta színpadra művét.

A rekorderek  "rekordere" a 2008. áprilisában bemutatott HAMUPIPÕKE! 8 év leforgása alatt  93-szor láthatták nézőink 2015. március 11-ig.

AZ ÖRDÖGKIRÁLY KÚTJÁ-t a 2005-ös bemutatója óta 57 alkalommal játszottuk.

A SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY című mesejátékot 2009 őszén mutattuk be, s 2016. május 7-én volt a 49-ik előadása.

Szintén 2009-ben, tavasszal mutattuk be a JANCSI ÉS JULISKÁ-t, mely 30 előadást ért el 2013. november 10-éig.

A KARÁCSONY GYERTYÁCSKÁI-t, a 2005-ös felújítás óta 2016. december 21-ig 52-szer adtuk elő.

Az ÓZ! VARÁZSLÓ!-t   2012.  tavaszán mutattuk be, s 2016. február 14-én volt a 26. előadása.

 

Díjak - Elismerések


1999

A színházban mûködõ Pogácsa az Arénában Színkör a IX. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál budapesti döntõjén EZÜST Minõsítés-t ért el. AZ ÉJSZAKA CSODÁI címû megzenésített alkotással.(zene: Keleti András) Rendezõ-tanár: Koltai Judit.

 

2001

Társulatunk Örkény István: TÓTÉK címû tragikomédiájával a Magyar Mûvek Fesztiválján nyújtott "mûvészi teljesítményéért a Magyar Színjátékos Szövetség Díjá" -t nyerte el.
Rendezõ: Erõs Judit


2004

A Pogácsa Az Arénában Színkör az ODE Fesztiválon BRONZ Oklevelet szerzett Karinthy Frigyes: TANÁR ÚR KÉREM címû "tanügyi revü"-jével. Rendezõ-tanár: Koltai Judit . Kosznovszky Márton: A Legjobb Férfi alakítás díját kapta Karinthy Frigyes megszemélyesítéséért.

 

2006

A Pogácsa Az Arénában Színkör a XV. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón BRONZ Minõsítést kapott Fazekas Mihály: LÚDAS MATYI címû darabjáért.  Rendezõ-tanár: Koltai Judit

 

2007

A Pogácsa az Arénában  Színkör a XVI. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón EZÜSTMinõsítést kapott Moliére mester A TUDÓS NÕK címû komédiájából kiragadott néhány aprócska cikkelyéért, melyet dallamok mirjádjaival fûszereztünk volt...   Rendezõ - tanár: Koltai Judit

 

2008


A Holdvilág Kamaraszínház társulatának a CSILLAGJÁRÓ címû drámai vízió 2006-os õsbemutatatójáért,  „Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméinek ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként”  a POFOSZ  az „1956 – 2006 Emlékplakett”-et adományozta.
Ebbõl az alkalomból a darab írója, Dr. Pruzsinszky Sándor, az elõadás rendezõje, Koltai Judit, valamint fõszereplõi, Kókai János és Haik Viktória a „Hazáért Érdemkereszt” kitüntetésben részesültek.

 

2009

Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

A Pogácsa az Arénában Színkör  Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón EZÜST minõsítést kapott.

Az elõadás címe: KIS HERCEG - Találkozásunk Vele... álom és ébrenlét határán...  Rendezõ-tanár: Koltai Judit

 

2010

Kaleioszkóp Nemzetközi VersFesztivál -  Pécs

A FEKETE RÚZS ÉS... című versszínház-performance BRONZ minősítést kapott, az ERŐLTETETT MENET... című előadásban nyújtott alakításáért pedig Petyi János a LEGJOBB SZÍNPADI JELENLÉTÉRT járó díjat érdemelte ki.

Mindkét előadást Kókai János rendezte.

 

2011

FRINGE Fesztivál - Budapest

A FEKETE RÚZS ÉS... SZAKMAI DÍJ-ban részesült, mely részvételt jelentett az augusztusi Sziget Fesztiválon.

6. Gyermek - és Ifjúsági Színházi Szemle - Budapest

SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY - Az előadást beválasztották - 79 nevezett közül - a legjobb 20 közé. Rendezte: Koltai Judit

Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó - Budapest

KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK?  - ARANY Minősítés a Pogácsa az Arénában Színkörnek. Rendező-tanár: Koltai Judit

ART 16 Művészcsoport

Magyar Kultúráért Díj Koltai Juditnak, "a színházművészet területén kifejtett lelkes, akadályt nem ismerő, kitartó tevékenységéért."

 

2012

Kaleioszkóp Nemzetközi VersFesztivál -  Nyíregyháza

HOLD-KOR HOLDKÓR című versszínházi performance a Vizualitás Különdíját érdemelte ki. Rendezte: Pintér Gábor

KÉPZELNI LEHET... 2.0 - keserédes vallomásféle némi zenével -, Koltai Judit -majdnem- önálló estje KALEIDOSZKÓP - Díjban részesült.

Először kaptunk szavazatot a legjobb gyermek- és ifjúsági előadások kategóriájában  a Színikritikusok Díjáért folyó versenyben. ÓZ! VARÁZSLÓ! című zenés mesejátékunk volt a jelölt.

2013

Soltis Lajos Országos Színházi találkozó

KÉPZELNI LEHET... 2.0 - keserédes vallomásféle némi zenével -, FIGER SZABINA Díj  Koltai Juditnak, a Legjobb Női Alakításért.

Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó - Budapest

HA ÉN FELNŐTT VOLNÉK  - ARANY Minősítés a Pogácsa az Arénában Színkörnek. Rendező-tanár: Koltai Judit

XIII. kerület

ELISMERŐ OKLEVÉL "a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület részére a 2013. évi kulturális rendezvények, valamint a *75 éves a XIII. kerület* programjai előkészítésében és lebonyolítáásában végzett magas színvonalú tevékenységéért."

2014

A Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón Varró Dani műve nyomán készült TÚL A MASZAT HEGYEN című adaptáció EZÜST Minősítést kapott, Szegeden pedig, az Országos Fesztiválon az előadást DIPLOMÁVAL jutalmazták. Rendező-tanár: Koltai Judit.


Színházunk 2014. év májusában ELISMERŐ OKLEVELET kapott a XIII. kerületi Önkormányzattól „a 2013 évi kulturális tevékenységek, valamint - 75 éves a XIII. kerület - programjai előkészítésében és lebonyolításában végzett magas színvonalú tevékenységéért”.


Júliusban a SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY című mesejátékunk nagy sikerrel vett részt a független színházak seregszemléjén Zalaegerszegen, a ZAKO Fesztiválon.


2015

A Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón idén a MI PADLÁSUNK - 2015 című előadás kapott EZÜST minősítést.


„A 2014. évi kulturális rendezvényeken nyújtott magas színvonalú művészeti tevékenységéért” a XIII. kerületi Önkormányzattól pedig ELISMERŐ OKLEVELET.

Novembertől rendszeresen vettünk részt az RS9 Színház OFF-OFF FESZTIVÁL programjában Csehov: SIRÁLY című darabjával. Rendező: Kókai János.


A 2016-os év is elismeréssel kezdődött. Januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából értékelte munkánkat az Önkormányzat „A 2015. évi kulturális rendezvényeken nyújtott magas színvonalú művészeti tevékenységéért” oklevéllel.


A Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón ezúttal a KÉSZ VAN MÁR AZ EBÉD!? című „kajaoperett egyben tálalva” érdemelte ki az EZÜST minősítést. Rendező-tanár: Koltai Judit.

 

Az utóbbi évek bemutatói…


1997

Rozewicz : A HÕS /A kartoték/ Rendezte: Éless Béla

CSALAFINTA PÉTER (székely népmesék nyomán) írta, rendezte: Malgot István

Szép Ernõ: MÁJUS Rendezte: Koltai Judit

Csukás István-Keleti András: ÁGACSKA Rendezte: Koltai Judit

KARÁCSONY GYERTYÁCSKÁI-összeállítás- Rendezte: Petyi János1998

Mrozek: A  NYÍLT TENGEREN Rendezte: Koltai Judit

MA ESTE BABÁM… -kabaréösszeállítás a századelõrõl- Rendezte: Koltai Judit

Egon Wolff: PAPÍRVIRÁGOK Rendezte: Goran Cvetkovic

Nógrádi Gábor-Fekete Mari: SEGÍTSÉG, EMBER! Rendezte: Koltai Judit

…A FASORBA MEGYÜNK! -kabaréösszeállítás az 50-es, 60-as évekbol - Rendezte: Koltai Judit1999

Mrozek: PIOTR OHEY MÁRTÍROMSÁGA, AVAGY TIGRIS A FÜRDÕSZOBÁBAN Rendezte: Koltai Judit

Örkény István: TÓTÉK Rendezte: Erõs Judit

Pinczési Judit-Novák János: KÓCGERZSON Rendezte: Bodnár Zoltán

HAB, CSÓK...MEG EGY KIS HABCSÓK… -kabaréösszeállítás- Rendezte: Koltai Judit2000

DON QUIJOTE - VARIÁCIÓK -Cervantes, Marques, Wilde, Gyurkó nyomdokain- Rendezte : Erõs Judit

Gyergyai Albert-Malgot István-Selmeczi György: ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI Rendezte: Koltai Judit2001

Pirandello: HAT SZEREP KERES EGY SZERZÕT Rendezte: Árkosi Árpád

Papazov: A HÁROM TÖKFEJ Rendezte: Cserje Zsuzsa

MEGVAN MINDEN KEREKÜNK! -zenés összeállítás- Rendezte: Koltai Judit

ITT VAN ITT A TÉLAPÓ! Összeállította, rendezte: Koltai Judit és Várday Gabriella2002

Vörösmarty Mihály: CSONGOR ÉS TÜNDE Rendezõ-tanár: Koltai Judit

VALAMI KIS SZERELEM… -zenés Valentin-nap- Rendezte: Koltai Judit

Gao Xinjiang: A BUSZMEGÁLLÓ Rendezte: Koltai Judit

Keller Zsuzsa - Pivarnyik László: CSILLAGLÁNY Rendezte: Koltai Judit

Moliere: A FÖSVÉNY Rendezte: Erõs Judit2003

S. Beckett: A JÁTSZMA VÉGE Rendezte: Koltai Judit

Petõfi Sándor: A HELYSÉG KALAPÁCSA Rendezte: Nyilassy Judit Érdemes-Mûvész

E. Labiche: GYILKOSSÁG A MAXIME UTCÁBAN és G. Courteline: AZ ELSÕ VIZIT Rendezte: Sárosi Attila

M. Maeterlinck: KÉKMADÁR Rendezte: Erõs Judit2004

Karinthy Frigyes: TANÁR ÚR KÉREM Rendezõ-tanár: Koltai Judit

Nógrádi Gábor-Fekete Mari: SEGÍTSÉG, EMBER! Rendezte: Koltai Judit (felújítás)

V. Katajev: A KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSE Rendezte: Várday Zoltán

Béres Melinda - Keller Zsuzsa - Keleti András: SZÉLLELBÉLELT MESÉK Rendezte: Koltai Judit2005

Csokonai Vitéz Mihály: KARNYÓNÉ Rendezte: Szõke István Jászai-díjas

J. Genet: CSELÉDEK Rendezte: Szõke István Jászai-díjas

Várday Zoltán: AZ ÖRDÖGKIRÁLY KÚTJA Rendezte: Várday Zoltán

ADY-IDÁK (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

KARÁCSONY GYERTYÁCSKÁI Rendezte: Petyi János (felújítás)

Fazekas Mihály: LÚDAS MATYI Rendezõ-tanár: Koltai Judit

 

2006

SZÁZ ALAKBA... (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

Derordje Lebovic: AZ EZREDIK ÉJSZAKA Rendezte: Koltai Judit

Moliére: A TUDÓS NÕK  Rendezõ-tanár: Koltai Judit

J.ARS POETICA (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

Pruzsinszky Sándor: A CSILLAGJÁRÓ Rendezte: Koltai Judit

Andersen- Svarc: HÓKIRÁLYNÕ Rendezte: Koltai Judit

 

2007

KRÁTER (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

KÜLÖNBÉKE (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

örökhétfõ (Vers-Galéria sorozat) Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

Grimm: A HOLLE ANYÓ Rendezte: Petyi János

Luis Sepulvéda: A SIRÁLYFIÓKA ESETE A MACSKÁVAL, AKI MEGTANÍTOTTA REPÜLNI Rendezte: Koltai Judit

Slawomir Mrozek: EMIGRÁNSOK Rendezte: Máté Krisztián

 

2008

Grimm: HAMUPIPÕKE Rendezte: Petyi János

Buda Ferenc: MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR Rendezte: Koltai Judit

Vojnich Iván: ANTI-PYGMALION Rendezte: Koltai Judit

 

2009

Grimm: JANCSI ÉS JULISKA Rendezte: Petyi János

FEKETE RÚZS ÉS... versszínház - performance, Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

MEGVAN MINDEN KEREKÜNK!   zenés retro-revű Szerkesztõ-rendezõ: Koltai Judit

Csehov: SIRÁLY Dráma, vizió... Rendezõ: Kókai János

Benedek Elek: SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY zenés mesejáték Rendezõ: Koltai Judit

Radnóti Miklós: ERŐLTETETT MENET... versszínház - performance, Szerkesztõ-rendezõ: Kókai János

 

2010

Grimm: HÓFEHÉRKE zenés mesejáték Rendezte: Petyi János

Frederico Garcia Lorca: BERNARDA ALBA HÁZA költői vizió (stúdióvizsga) Rendezõ-tanár: Koltai Judit

Pruzsinszky Sándor: ARCHIVATAL hétköznapi abszurd 6 képben Rendező: Kókai János

 

2011

Jean Genet: CSELÉDEK - 2011  - víziók és hallucinációk J. G. mester műve alapján - (stúdióvizsga) Rendező-tanár: Koltai Judit

Moliere: KÉPZETLT BETEG avagy A HIPOCHONDER - reneszánsz móka, kortárs hangszerelésben - Rendező: Kókai János

 

2012

L. F. Baum - Albert Péter: ÓZ! VARÁZSLÓ! - viharos álom két felvonásban - Rendező: Koltai Judit

HOLD-KÓR HOLDKOR - versszínházi performansz - Rendező: Pintér Gábor

KÉPZELNI LEHET... 2.0 - keserédes vallomásféle némi zenével, Koltai Judit -majdnem- önálló estje

 

2013

Mozart: A VARÁZSFUVOLA - meseopera gyerekeknek egy felvonásban - Rendező: Petyi János

Tóth Tamás-Pintér Gábor: TÉLAPÓ GYERE MÁR - egy részes verses-zenés mesejáték - Rendező: Pintér Gábor

HOLDVILÁGOS ÉJSZAKÁN - retró revü esti hangulatban - Rendező: Koltai Judit

2014

Feydeau: A HÜLYÉJE - bohózat 3 felvonásban - Rendező: Pálfai Péter

2015

Kókai János: IMAGINE - Seholsincs ember - John Lennon halálának 35-ik évfordulójára - Rendező: Kókai János

2016

MINDEN RENDŰ EMBERI DOLGOKHOZ - zenés, képes versszínház, felhanggal, 1 részben - Rendező: Koltai Judit